Защо ми трябва бункер?

В днешно време цивилизацията се е развила до състояние, в което бъдещето е трудно предвидимо. Глобализацията е довела до преплитане на търговски пътища, а производствените процеси са взаимозависими. Светът, в който живеем, се е превърнал в една сложна система от неявни зависимости и взаимовръзки. Бъдещето е несигурно. Динамичните процеси са твърде много. Всяка една информация се разнася от медиите за часове по целия свят, независимо дали е достоверна или не.

В един несигурен свят сигурността се превръща във високо ценен актив. Малцина могат да си позволят лукса да кажат, че са спокойни за своето бъдеще и за това на семейството си. В размирни времена парите престават да имат стойност и тогава човек разбира, че подготовката се изразява в нещо съвсем различно. Може да чуете мнения на хора, които твърдят, че да се скриеш в бункер, е безсмислено начинание. Те твърдят, че ако всичко колабира, няма причина човек да се крие, защото рано или късно и той ще последва съдбата на останалите. Но дали са прави? В тази статия ще се опитаме да отговорим на този и на други въпроси.

Циклите на живота

Животът се движи на цикли. След хубави години, изпълнени с благоденствие, следват лоши, а след тях - отново хубави. Животът е като вълни, които се движат нагоре и надолу. Затова всеки умен човек в момента на възход се подготвя за предстоящата криза. По време на война хората се чувстват безпомощни и в безизходица, нямат къде да се скрият, нямат лични запаси и се чувстват на произвола на съдбата. След това отново идват мирни времена в доказателство, че лошото не трае вечно и животът винаги намира начин да се движи напред. Ако осъзнаем, че след криза рано или късно ситуациите се променят към по-добро, можем ли с лека ръка да отхвърлим възможността за оцеляване на нас и семейството ни?

Вируси

За съжаление, перспективата да се появят нови вируси, много по-опасни от COVID-19, е съвсем реална, предвид глобалното пренаселение и замърсяването на околната среда. Нашите бункери филтрират всякакви замърсявания на въздуха и водата, осигурявайки Ви чист микроклимат. Един агресивен вирус може да покоси много хора и до няколко месеца да се саморазпадне. Това значи, че Вие и близките Ви ще оцелеете. И когато излезете от бункера, няма да сте от засегнатите. Нима това е без значение? Хората, които твърдят, че вземането на предпазни мерки е излишно, не осъзнават, че подготвеният човек може да оцелее много тежки кризи и след време отново да е в своя възход. Примерите за този вълнообразен модел на живота са безброй много. Достатъчно е да се върнем само 100 години назад и да си спомним колко войни е преживяло човечеството съвсем наскоро.  Можем дори да попитаме своите баби и дядовци през какво са преминали. Разликата между тогава и сега е, че сегашните предизвикателства за оцеляване са много по-големи, вдигайки летвата за противодействени мерки много високо. 

Аварии и природни бедствия

Нарастването на населението на планетата и увеличаването на производствените мощности по неоспорим начин замърсяват климата. Климатичните промени, които забелязваме през последните години, доведоха до увеличаване на бедствията в световен мащаб. През 2019 г. над 500 000 домакинства остават без ток в Канада заради урагани и бури. В близките години промените неминуемо ще се отразят на климата и по нашите географски ширини. Предстоящите бури и бедствия са реалност, която не може да бъде пренебрегната. Хората, които са подготвени с укрития, подслони, бункери и провизии, ще преминат по-лесно през предизвикателствата.

Вероятността за авария на ядрен реактор в следващите години е изчислена на около 40%.  Сметките са правени на база авариите в света за последните 30 години. На 1 март 2006 г. се случва инцидент от втора степен по седемстепенната скала в АЕЦ Козлодуй. Отказват да се спуснат 1/3 от прътите, които забавят контролираната ядрена реакция в реактора. Системата е била ремонтирана само 8 месеца по-рано. Инцидентът е крит дни наред и тогавашния министър на енергетиката отрича да е станало нещо сериозно. Пети блок на АЕЦ Козлодуй е останал спрян, без това да се разгласява. Месец по-късно българският народ научава за аварията от немски и австрийски медии. Първоначално ръководството на АЕЦ и контролният орган АЯР отричат сериозността и оценяват със степен "нула" аварията, по скалата на INES. След скандал АЯР докладва на международната агенгия за атомна защита MEES, която оценява аварията на степен втора от седемстепенната скала. Разминаването от първоначалната оценка е силно обезпокоителна и буди съмнения в укриване на информация за вбъдеще.

Вашият бункер ще бъде снабден с датчици, които ще следят радиационния фон. При покачването му над определните норми ще бъдете веднага алармирани. По този начин няма да бъдете зависими от медиите и да разчитате на "навременната" информация, която подават. При една сериозна авария първите няколко дни са най-опасни. Тогава вятърът разнася радиационен облак от техногенни радионуклиди, изхвърлени във въздуха от аварията. Датчиците в бункера ще Ви алармират и ще можете бързо да се приберете на сигурно. Пречиствателните системи ще ви осигурят безопасно пребиваване, докато отмине облакът. 

Размирици за хранителни запаси

Пренаселението на планетата неизбежно ще доведе до размирици, липса на хранителни запаси и войни за суровини. Промяната на климата вече е факт и се задълбочава година след година. Вируси, биохимични оръжия за редуциране на населението, ядрени войни, всички тези перспективи изглеждат много по-реални, отколкото допреди 20 години, когато населението беше наполовина на сегашното.  В момента, в който се случи тежка ситуация, само подготвените ще оцелеят. Тогава парите и вещите престават да имат стойност, защото ценностите и нуждите се променят. В такъв момент да имаш бункер, оборудван срещу всякакви атаки, е неоценимо притежание. Дори да не се случат и половината неща, на които е конструиран да устои, е достатъчно да имате под ръка спокойствието, че във всеки един момент можете да скриете себе си и семейството си вътре. При едни размирици, които полицията и армията не са в състояние да овладеят бързо, като бунтове за хранителни запаси например, бункерът ще Ви осигури сигурност и спокойствие за месеци напред. Това значи, че когато дойде моментът да излезете, ситуацията ще е овладяна, а Вие и семейството Ви здрави и в добра форма. 

Личен трезор

Можете да ползвате своя бункер за личен трезор! В размирни времена, когато банковата система отказва да функционира за известен период от време, да имате личен трезор с високо ниво на сигурност носи пълно спокойствие за финансите Ви. В него ще имате достатъчно пространство, където да съхранявате активите си. По Ваше желание можем да оборудваме бункера с трезорна врата, разработена специално за BUNKER BG по иновативна технология в Швеция, спираща и радиоактивните лъчения. Производителите са монтирали трезорни врати в едни от най-големите банки по света.  Трезорната врата е непробиваема и има няколко степени на защита. Освен нея можем да монтираме и сейф-стая, до която да имат достъп само оторизирани лица. В допълнение с оръжейната, видеокамерите за контрол на периметъра и алармените системи, Вие превръщате имота си в непревземаема крепост.

Финансовата полза да имаш бункер

Да имаш собствен бункер, е инвестиция, която не може да бъде на загуба. Разходът по изграждането му, всъщност, вдига цената на имота Ви и я задържа висока за постоянно. В момент на криза, война или размирици, първите активи, които се обезценяват, са имотите. Причината е, че в момент на критична извънредна ситуация никой не мисли да купува нов имот и да прави бъдещи планове. Не забелязахме подобна тенденция при COVID-19 през първите месеци на извънредното положение. Това е така само защото хората не бяха изправени пред наистина сериозен проблем, какъвто е войната например или наистина смъртоносен вирус, който не поражда въпроси за реалността му. В по-сериозна ситуация цените на имотите главоломно започват да падат и човек изпитва истинска трудност да продаде имота си. Ако Вие не използвате своя имот, защото живеете в чужбина или поради друга причина, можете да сте спокойни в инвестицията си. В момент на криза имот с бункер в него ще държи огромна цена. Когато пазарът на имоти е на дъното си, ако решите да продавате, ще можете да продадете имота си на цени от преди кризата. В тежки времена нуждаещите се биха платили висока цена, за да защитят себе си и семейството си. Бункерите, които проектираме и изграждаме, са с най-висока степен на защита, затова и Вашият актив винаги ще държи висока цена.

Сигурност и спокойствие

Бункерът е съоръжение, което може да запази нашия собствен живот и този на близките ни. Дори повече. Ако е конструиран с необходимите удобства за продължителен престой, ние ще излезем отпочинали и в добра физическа и психическа форма, готови да посрещнем новите дни. Удобствата не са глезотия, както ще кажат някои хора. Удобствата са изключително необходими в момент, когато животът е застрашен. Рано или късно човек осъзнава, че физическото оцеляване не е достатъчно. Необходимо е съхраняването на психическата устойчивост. Правилно проектираният бункер, снабден с всичко необходимо, може да осигури това. За целта сме се консултирали със специалисти психолози какъв е минимумът за жизнено пространство, необходим на хората в едно помещение, за да се чувстват добре, и какви удобства е нужно да им осигурим.

Живейте сигурно, бъдете подготвени! Дори никога да не се случи кризисна ситуация, със собствен бункер си осигурявате едно постоянно спокойствие за идните дни.