Оценка на риска

От BUNKER BG направихме „Оценка на риска“, за да можем да информираме повече хора за предстоящите заплахи пред тях. Много хора не съзнават рисковете, които стоят пред тях и семействата им, просто защото не са информирани и не им се иска да мислят за това. Историята е доказала, че винаги оцеляват най-подготвените, а не онези, които си затварят очите, защото не им харесва действителността. Време е всички да си отворим очите, да погледнем директно в проблема и да осъзнаем, че човешката цивилизация е на ръба на оцеляването във всеки един момент.

Никой не иска да Ви плаши, а просто да бъдете информирани. Добрите решения се взимат единствено на база добра информираност. В статията ще наблегнем на факти, за да избегнем спекулациите.

1. Пренаселеност на планетата

Планетата е пренаселена! Никога досега човешката популация не е набирала такива мащаби. Преди около 20 години човечеството наброяваше около 4 млрд. души. Сега бройката е почти двойна! Колко ще е след още 20 години можем само да предполагаме, но нека вземем под внимание, че ръстът е експоненциален. Пренаселението води до липса на хранителни запаси, глад, възможност за поява на нови вируси, промишлено замърсяване на въздуха, почвата и реките. Когато животът в подобни райони стане невъзможен, хората ще започнат да търсят подслон извън тях. А това значи нарушаване на суверенитета на съседните държавни граници и войни.

2. Предстоящ икономически срив

Съществуват много предпоставки за глобален икономически срив. Тези предпоставки са забелязани от анализатори още преди появата на COVID-19. С неговата поява само се потвърждават техните прогнози. Колко точно ще е дълбок този срив, тепърва ни предстои да станем свидетели. Над една определена граница той ще доведе до безработица в много отрасли, глад, граждански размирици и в крайната си фаза, ако ситуацията не бъде овладяна, анархия. При една анархия, по прогнози направени в САЩ, половината от населението ще бъде мъртво в рамките на една година заради липсата на система за управление. Правителството, военните и елитът ще бъдат подготвени и ще се грижат за своите семейства, напълно абдикирайки от управленски функции. Това значи прекъсване на хранителните доставки, транспорта и всичко по веригата. Последиците ще бъдат формирането на местни банди, които ще грабят и убиват за храна и подслон, глад, и дори канибализъм.

3. Ядрена и терористична заплаха

Ядрената заплаха е по-голяма от когато и да било. Американските и руски ракети са в режим на готовност постоянно. Редица други световни сили разполагат с ядрено оръжие и са готови да бранят територията си в момент на заплаха. Сега ядрено събитие е с по-голяма вероятност за настъпване, отколкото по времето на Студената война.

Терористичните организации са по-силни отпреди и разполагат с повече финансови възможности. Това е предпоставка за детонация на ядрени и биологични оръжия. Една подвеждаща информация, че причината за атаката идва от съседна страна, може да отключи мащабни военни действия и да се озовем за дни в ядрен апокалипсис.

4. Биотероризъм

Биотероризмът е реална заплаха за здравето на населението. Пускането на един лабораторно създаден вирус или химически агент може да покоси милиони хора, преди да бъде открита ваксина или лечение. В резултат ще възникнат икономически сътресения, които на свой ред да доведат до пълна анархия и войни с неизвестни последици. 

5. Промяна на полюсите

Геоложки доказателства показват, че Земята е преживявала множество пълни промени на полюсите. Всяка такава промяна се случва веднъж на всеки 500 000 години. Последната смяна на полюсите е била преди 780 000 години, така че сме закъснели за следващата и ротацията може да се случи всеки един момент! Резултатите от една преориентация на полюсите би довело до земетресения, мега цунамита, масивни бури с над 600 км/м. Нищо на повърхността не би оцеляло на тази природна стихия.

6. Опасен астероид

НАСА проследява опасен астероид с диаметър 210 х 330 метра, наречен Апофис, който се очаква да премине в близост до Земята в Петък, 13 април 2029 г и отново през 2036 г. Пряко попадение или прекалено близко преминаване ще доведе до фатални последици за живота или най-малкото временен дисбаланс за цялото човечество.

За сравнение на размерите, през 15.2.2013 г. Челябинският метеорит пада на Земята ранявайки над 1000 човека и причинява много материални щети. Размера на този метероит е около 20 метра в диаметър! Той търпи 3 взрива, като първият е на височина около 50 км и е с приблизителна мощност 500 килотона /колкото ядрена експлозия/.

7. Детониране на ЕМР

ЕМР /електромагнитен импулс/, известен още като НЕМР /ЕМР с висока надморска височина/, при детонация на стотици километри над земната повърхност ще доведе до пълно унищожаване на всякакви електронни вериги, влючително интернет, електроповоди и цялата електро-преносна мрежа.

През 23.7.2012 г. имаше едно от най-силите изригвания на Слънцето, което предизвика мощна магнитна буря. За късмет тя премина покрай Земята. Ако ни беше уцелила щеше да прекъсне електрозахранването на цялата планета. Прогнозите са, че над 60% от населението ще умре в рамките на една година след детонацията, поради зависимостта ни от електричеството. Цялата инфраструктура ще пострада. Това значи прекъсване на транспорта на стоки, храни и медикаменти. Това ще доведе до анархия, локални войни за храна и подслон.

8. Супервулкани

Вулканът CUMBRE VIEJA на Канарските острови може да изригне във всеки момент, с което половината планина да рухне в океана, като създаде мега-цунами с височина 1076 метра, което ще прекоси Атлантичаския океан и ще доведе до унищожаване на голяма част от Европа и Африка, както и източното крайбрежие на Северна Америка.

Супервулканът под националния парк Йелоустоун в САЩ последно е изригнал преди около 640 000 години. При изригването си той ще изхвърли пепел и магма в такова количество, че ще пострада не само Северна Америка, но и целият свят. Освобождават се огромни количества газове, а пирокластичните облаци ще засенчат от Слънцето огромни територии. Това ще промени и баланса на въглеродния диоксид на планетата и ще предизвика активен парников ефект. 

 

Защита в подземен бункер

Бункерите може да не Ви спасят от тотален планетен катаклизъм. Но определено могат да Ви спасят от някои по-леки сътресения. След преминаването на тежка криза ще оцелеят най-подготвените. Те ще разполагат със своето здраве, оръжия, активи и храна.

При изследване, проведено от психолози, се констатира извадка от хора, които твърдят, че не искат да живеят в постапокалиптичен свят и няма защо да се пазят. Интересен е въпросът, дали те осъзнават, че при настъпването на дадена ситуация никой не знае колко сериозна ще стане тя! Възможно е да се окаже, че след излизането си от бункера ще заварят една овладяна ситуация, макар и с много жертви. Тяхното семейство няма да е от жертвите. Животът ще продължи и те не само няма да са от засегнатите, а могат да се окажат в ситуация на висок старт.